Spreek je uit!
Klik op de foto’s voor een grotere slideshow
Een workshop over kracht, macht en onmacht in communicatie.
Agressie wordt nog wel eens verward met schreeuwen, duwen, slaan, spugen, vernielen, bedreigen, chanteren, vernederen, dreigen, schelden en zo meer. Men verdeeld agressie vaak onder in drie categorieën: verbaal, fysiek en psychisch. Of men categoriseert in instrumentele agressie (bewust ingezet om een doel te bereiken) en frustratie agressie (uitbarsting van emoties). De diversiteit aan associaties met agressie hebben altijd één gemeenschappelijke deler; het is negatief.
Maar of we nu zwijgen, dreigen, meepraten, conformeren, chanteren, verdwijnen, manipuleren, omzeilen, schreeuwen, rationaliseren, schelden, wegwuiven, dissociëren, vernielen, verpakken, gooien, aanpassen of slaan. Het gedrag verschilt misschien van elkaar, maar het zijn enkel andere kanten van dezelfde medaille: Het niet bezitten van gezonde agressie kent namelijk vele uitingsvormen, met onmacht als gemeenschappelijke deler.
”Ik had nooit gedacht dat agressie eigenlijk zoiets moois is.”
Niet geuite boosheid zet zich vast in het lichaam
Ik ontmoet weinig mensen die als kind een gezonde agressie hebben kunnen ontwikkelen. Hiervoor hoef je geen abnormale gebeurtenissen ervaren te hebben. Geweld, misbruik of verwaarlozing dragen natuurlijk wel bij aan de ernst van een verstoring.
Boosheid is een emotie die, in een samenleving waar conformisme en aanpassing de norm is, niet zo gewaardeerd wordt. Maar als boosheid gevoeld mag worden, erkent wordt en een weg naar buiten vindt, leer je ook dat je daarna weer vrij kan ademen en boosheid wegebt.
Veel mensen – dus ook opvoeders en docenten – keuren boosheid af. Een kind zal boosheid op den duur niet meer zo snel uiten als het voelt dat er een verbod op rust. Zo leren veel mensen al op jonge leeftijd om boosheid in te slikken, zich aan te passen en in te houden.
Boosheid zet zich dan vast, stapelt zich op in het lijf op. En als het (lang genoeg) niet op een gezonde manier naar buiten mag, keert het naar binnen in de vorm van ziektes. Of vormt het zich om naar woede of razernij richting de ander.
”Het model zette een deel van mijn binnenwereld voor mijn neus. Een deel wat ik iedere dag leef, maar waar ik niets van begreep. Leuk was dit niet, helpend wel!”
Agressie als kenmerk van volwassenheid
Mensen zijn van nature agressieve wezens. Hebzucht en territoriumdrift zijn overal waar te nemen. Toch is het gewenst – en ook mogelijk – om deze primitieve agressie in hanteerbare en gepaste vormen toe te passen. Het is een kenmerk van volwassenheid om de eigen agressie te kunnen hanteren en te beheren.
Om agressie te kunnen hanteren, moet je er – in tegenstelling tot de meeste agressie hantering cursussen aangeven – er juist mee in contact komen. Het is jezelf allereerst toestaan uit te spreken, maar ook geïrriteerd te raken of zelfs boos te worden wanneer een situatie daarom vraagt.
Boosheid is een gevoel wat ons energie oplevert om te handelen op de momenten dat mensen over onze grenzen gaan. Omdat we nou eenmaal grenzen hebben als mens – psychologische grenzen en lichamelijke grenzen – kunnen ze ook overschreden worden. Maar om echt contact te maken met een ander, hebben we deze grenzen nodig. (Lees hier over de workshop ”Mag ik dichtbij?”).
”Tijdens één van de werkvormen keek in de spiegel. Dit was zo confronterend. Ik zag ineens wat ik altijd deed. En ik maar denken dat ik niet voor mezelf kon opkomen, blijkt voor mezelf uitkomen al een hele kluif!”
Agressie is basisveiligheid in jezelf
Er ligt een taak voor onszelf om onze eigen grenzen te kunnen ervaren en uiten. Wanneer we onze boosheid op een gezonde manier in contact kunnen brengen met ander, kunnen we de kracht voelen die deze boosheid óók in zich heeft. Agressie geeft een signaal af om een verandering te bewerkstelligen en is nodig om de basisveiligheid in jezelf te ervaren, zodat je:
- uit kan komen voor jezelf: Jouw wensen kan voelen en kenbaar maken.
- op kan komen voor jezelf: Jouw grenzen kan voelen en kenbaar maken.
- jezelf als vertrekpunt kunt nemen in de relatie tot een ander.
- de gewenste afstand tot anderen kan bepalen en hanteren.
- jezelf kan richten op jezelf én de ander.
- jezelf écht kan laten zien en de ander écht kan ontmoeten.
- kan communiceren vanuit kracht i.p.v. onmacht of macht.
- gezonde agressie kan tonen i.p.v. depressie voelen.
- jezelf kan beschermen en veilig houden, indien nodig.
”Mijn kijk op mezelf en anderen is nooit meer hetzelfde. Wat een eyeopener.”
De radio staat of te zacht of veel te hard
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan gerichte boosheid het belang van een effectieve communicatie dienen en juist destructieve handelingen voorkomen. Je bent dan in staat geleidelijk jouw agressie op te voeren als een ander niet goed kan of wil horen wat je te zeggen hebt. Daarmee is het mogelijk om jezelf binnen een relatie voelbaar te maken bij een ander. Deze geleidelijkheid is te vergelijken met het harder en zachter zetten van een radio. Het volume is dan naar wens, zonder haperingen, hoger te zetten.
Een verstoring in agressie toont zich bijvoorbeeld in een verkeerd startpunt van de agressie. In de boosheid zit dan de vraag verpakt of jouw gevoelens wel toegestaan zijn; ‘Mag ik kwaad worden, want ik ben het?’ Je mist dan de tussenstappen om jezelf in geleidelijkheid kenbaar te maken.
Het missen van geleidelijkheid in agressie hantering is machteloosheid ten top. De radio staat of te zacht of ineens veel te hard. Er zit niets meer tussenin. Omdat deze machteloosheid in driftbuien en agressieve aanvallen kunnen eindigen, komt de relatie met een ander – vaak onbedoeld – op het spel te staan.
”Ik heb veel waardevolle trainingen gehad, maar voor mij is dit de essentie van waarom het kan botsen tussen mensen. Het verklaart veel miscommunicatie. Ongeacht type relatie.”
Gezond boos worden is als leren lopen
Staat jouw radio wel eens te hard of te zacht? Mis jij geleidelijkheid in jouw agressie? Er is goed nieuws: Je radio is te stemmen! Gezonde agressie is namelijk een gezonde hantering van levensenergie. Deze meest basale functie van ons mens-zijn kan je we weer aanleren. Dit is net als leren lopen; dat gaat niet in één dag, niet in één maand en misschien zelfs niet in een jaar. Niet zelden hebben mensen een omgeving gecreëerd waarin de verstoorde agressie hantering feilloos paste. En wanneer jij veranderd, veranderd alles mee.
”Wat een confrontatie met mezelf, ik laat mijn begrenzing afhangen van de ander! Maar wat ik misschien wel het fijnste van de dag vond: Het is een verstoring, geen stoornis. Ik kan gezonde agressie, net als lopen, gewoon leren.”
Ikzelf was erg laat met leren lopen. Na ontelbaar keer vallen en opstaan, lukte het mij mijn eerste stappen te zetten. Nu ik meer uit durf te komen voor mezelf hoef ik bijna nooit meer op te komen voor mezelf. Doordat ik dit leerde ben ik – na een flinke reis – weer thuisgekomen bij mezelf. Voor mij is basisveiligheid in mijzelf voelen en op mezelf vertrouwen in de relatie met de ander, dé essentie van agressie. Dat ik mezelf weer heb leren lopen is het mooiste cadeau wat ik mijzelf ooit heb gegeven.
Ere wie ere toekomt
In mijn sessies en workshops werk ik met de zeven stoelen van agressie. Dit model is ontwikkelt door Peter John Schouten. De stoelen van agressie zijn zeven posities die de kracht, macht en onmacht in agressie huishouding weergeven. Het model toont posities die je kunt innemen en manieren om je agressie te verbergen en manieren om je agressie te tonen.
”Ik heb nog nooit zo’n compleet en simpel model gezien wat agressie weergeeft en hoe het divers gedrag vanuit waarlijke kracht of (on)macht uitlegt.’’
Heb jij het verlangen jouw gezonde agressie weer terug te vinden? Wil jij jouw radio graag op de juiste zenders zetten? Wil jij jezelf en daarmee anderen opnieuw ontmoeten? Check de workshopdata en meld je aan. Wil je liever een 1 op 1 sessie? Neem gerust contact met mij op.
Heb je interesse om zowel aan deze workshop als de workshop Mag ik dichtbij? deel te nemen? Wanneer je beide workshops boekt, ontvang je 50 euro korting op de totaalprijs.
Eerstvolgende workshop data:
I.v.m. de verhuizing van mijn werklocatie, zijn er pas weer na de zomer weer workshops. Hou de website in de gaten voor nieuwe data.
Wat andere zeggen
Workshop
Groepsbijeenkomst
van 12:00u t/m 17:00u
Max 8 deelnemers
In de workshop:
Deze workshop is een vrijplaats om te leren en jezelf te verkennen. Binnen de workshops mag je worstelen, twijfelen, zoeken en (her)ontdekken. Je mag deelnemen met alles wat je meebrengt. Ook, of misschien wel juist, met datgene wat je spannend vindt om van jezelf te laten zien. De richting in de workshops bied ik aan, de route die je loopt bepaal jij, de uitkomst mag zich ontvouwen.
Het navolgende is inbegrepen:
Koffie, thee, lekkernijen
Uitgebreid naslagwerk
(zodat je er in jouw dagelijks leven mee verder kunt)
€150 Excl. BTW
In-company workshop
Teambijeenkomst
In de workshop
In deze workshop nodig ik medewerkers uit een toeschouwer van zichzelf te zijn. Bewustwording van het eigen denken, voelen en handelen staat centraal. Ik nodig mensen uit in openheid te delen met collega’s over de onmogelijkheden, onvermogens en kwetsbaarheden die men tegen kan komen in contact met zichzelf, elkaar en de mensen die zij ondersteunen. De workshop is verrijkend voor medewerkers als mens én professional.
Het navolgende is inbegrepen
Uitgebreid naslagwerk
(zodat je er als mens, professional en team mee verder kunt)
Prijs op aanvraag
'Het grootse probleem in communicatie is de illusie dat het daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.' - G.B. Shaw