Mag ik dichtbij?
Klik op de foto’s voor een grotere slideshow
Een workshop over de dans van toenadering en afstand in (alle) relaties.
Mensen zijn sociale wezens, we hebben anderen nodig om contact te maken. Maar eerlijk: Contact is soms best ingewikkeld. En dan bedoel ik echt contact, niet het tijdverdrijven wat we de hele dag door met elkaar doen. Contact beweegt, stroomt, maakt blind, trekt aan, stoot af, schuurt, doet pijn en vervult. Want wanneer we verbinden, raken we ook weer kwijt. En wanneer we vastpakken, moeten we ook weer loslaten om verder te kunnen. In die zin is verlies in contact, noodzakelijk om te kunnen groeien.
Waarom vinden we contact én verlies nou zo moeilijk?
Als kind hebben wij het gevoel nodig kwetsbaar te kunnen zijn, de ander te kunnen vertrouwen. Tegelijk groeien we op met pijn, kwetsing, frustratie of teleurstelling, daardoor leren we onszelf ook te beschermen.
Onze vroegere ervaringen bepalen mede hoe wij onze vermogens tot verbinden en loslaten hebben ontwikkeld, want ook als volwassene hebben we de ander nodig én kunnen we bang zijn van de ander. Zo ontstaat er een continue dans van toenadering en afstand in onze ontmoetingen.
Eigenlijk zijn we nog altijd bang om gekwetst of afgewezen te worden, net als toen.
“Meer nog dan de contactcirkel heb jij me geraakt afgelopen zondag. En ik laat me niet zo gemakkelijk raken.”
Contact als eerste stap
Contact kent een aantal verdiepende stappen, deze worden zichtbaar en tastbaar gemaakt in de contactcirkel. Om te spreken van echt contact, komt er veel meer kijken dan je in eerste instantie zou verwachten. Alleen zo’n eerste stap is al een uitdagende.
Als je wil weten of er sprake is van echt contact in een ontmoeting, kan je jezelf vijf vragen stellen:
- Heb ik de aandacht gericht op mezelf, dus wat speelt er voor mij?
- Heb ik de aandacht gericht op de ander, dus wat speelt er voor de ander?
- Stel ik mij kwetsbaar op naar de ander?
- Stap ik vol vertrouwen in deze ontmoeting?
- Laat ik de mogelijkheid open dat de ander van betekenis mag worden?
Wanneer je al deze vragen met ’ja’ kan beantwoorden, is er sprake van echt contact. Zo niet, is het wat anders. En dit is slechts de eerste stap van velen die je in de contactcirkel – dus de ontmoeting met de ander – kunt zetten.
‘’Ik voelde het al wel, maar nu weet ik hoe dun de lijn tussen wel of geen contact is.’’
Schaduwzijde
Soms, eigenlijk best vaak, stagneert het proces van contact maken, omdat je op de buitenzijde van de contactcirkel terecht komen. Ook wel de schaduwzijde genoemd. Dan beland je – vaak onbewust en onbedoeld – in isoleren.
Het één is niet goed of fout. Ook de schaduwzijde maakt deel uit van de weg die je loopt als mens. Vaak ben je dan nog te bang voor herhaling van kwetsing uit het verleden en wil je jezelf daartegen beschermen.
‘’Wat ik waardevol vond aan deze theorie – en hoe het overgebracht is – dat er geen goed of fout is. Het delen van jouw eigen schaduwzijde vond ik verrijkend en inspirerend.’’
Bescherming tegen datgene wat je ten diepste verlangt
De contactcirkel biedt ruimte om te begrijpen, ervaren en doorleven waarom en waartegen jij je als volwassene nog steeds beschermt in ontmoetingen in het heden. Door de fases in de contactcirkel doelgericht te doorlopen, kan jij jezelf bewust worden van jouw unieke bewegingen in de binnen en buitenzijde van de contactcirkel. Hier ontstaat ruimte voor groei. Inzicht in jouw bewegingen geeft vrijheid, een kans om stil te staan bij (uitgestelde) rouw en de keuze om andere bewegingen te maken dan je gewend bent. Zodat je jezelf niet meer hoeft te beschermen tegen datgene wat je ten diepste verlangt.
‘’Samen met jou in de cirkel stappen was een erg rakend en mooi moment voor mij. En helender dan 10 EMDR sessies.’’
Slechts op onze grenzen ervaren we echt contact
Omdat je slechts op jouw grenzen echt contact kan ervaren, is het ervaren van grenzen nodig voor het optuigen van verbinding met de ander. Naast dat het verbindend is, voorkomt het destructieve grensoverschrijding als je met jouw eigen grenzen in contact staat. Iets waar alleen jijzelf verantwoordelijk voor bent (lees de stoelen van agressie).
In mijn sociale verkeer heb ik persoonlijk erg veel aan dit model. Doordat ik steeds gemakkelijker herken wanneer ikzelf niet echt in contact sta, wordt het ook gemakkelijker te zien dat ik me bescherm tegen iets ouds. Vanaf daar heb ik de kans andere keuzes te maken. Het moment dat dit model mijn leven verrijkte kreeg ik meer regie in de relatie met mezelf en de vrijheid in hoe ik mij wil verhouden tot anderen. Ongeacht wat de ander doet. Het maakt mijn relaties echter, sterker en duurzamer.
‘’Wat ben ik dankbaar dat ik kennis heb mogen maken met dit model. Ik kan het niet verder uitleggen dan dat het voor mij een soort kompas is, een routemap in relaties.’’
De contactcirkel leren kennen?
Wil jij de rest van de contactcirkel leren kennen? Misschien wel ontdekken wat jou als volwassene belemmerd om echt in contact te stappen? En erachter komen waar jij angstig voor bent en jezelf nog altijd tegen beschermd? Meld je aan. Wil je liever een 1 op 1 sessie? Neem gerust contact met mij op.
Heb je interesse om zowel aan deze workshop als de workshop Spreek je uit! deel te nemen? Wanneer je beide workshops boekt, ontvang je 50 euro korting op de totaalprijs.
Eerstvolgende workshop data:
I.v.m. de verhuizing van mijn werklocatie, zijn er pas weer na de zomer weer workshops. Hou de website in de gaten voor nieuwe data.
‘’Ik ben nog helemaal vol van de workshop. De komende tijd daalt het hopelijk in door ermee te oefenen met de mensen die ik ontmoet.”
Wat andere zeggen
Workshop
Groepsbijeenkomst
van 12:00u t/m 17:00u
Max 8 deelnemers
In de workshop:
Deze workshop is een vrijplaats om te leren en jezelf te verkennen. Binnen de workshops mag je worstelen, twijfelen, zoeken en (her)ontdekken. Je mag deelnemen met alles wat je meebrengt. Ook, of misschien wel juist, met datgene wat je spannend vindt om van jezelf te laten zien. De richting in de workshops bied ik aan, de route die je loopt bepaal jij, de uitkomst mag zich ontvouwen.
Het navolgende is inbegrepen:
Koffie, thee, lekkernijen
Uitgebreid naslagwerk
(zodat je er in jouw dagelijks leven mee verder kunt)
€150 Excl. BTW
In-company workshop
Teambijeenkomst
In de workshop
In deze workshop nodig ik medewerkers uit een toeschouwer van zichzelf te zijn. Bewustwording van het eigen denken, voelen en handelen staat centraal. Ik nodig mensen uit in openheid te delen met collega’s over de onmogelijkheden, onvermogens en kwetsbaarheden die men tegen kan komen in contact met zichzelf, elkaar en de mensen die zij ondersteunen. De workshop is verrijkend voor medewerkers als mens én professional.
Het navolgende is inbegrepen
Uitgebreid naslagwerk
(zodat je er als mens, professional en team mee verder kunt)
Prijs op aanvraag
''We schreeuwen om aandacht omdat we hunkeren naar verbinding.'' - Evi