Evi maakt alles bespreekbaar

Wie is dat toch die misbruiker?

Ooit waren het verstopte vieze oude mannetjes. Nu zijn het vooral BN-ers. Het verschil? Niets! Beiden houdt af van waar we moeten kijken.

Is de oorzaak te donker?

De laatste jaren worden we overspoeld met #metoo verhalen. Mainstream media besteed zorgvuldig veel aandacht aan het ontmantelen van daders van grensoverschrijdend gedrag.

Verbolgen, maar met een diepe zucht van verlichting, roept men; ‘Eindelijk!’

Eindelijk wat?

Zijn we echt zo blij met de overvloed aan grensoverschrijding, wat in het volle licht wordt gezet? Omarmen we nu ten volste de uitvergrootte progressie van decennia lang onderdrukking? Of staren we ons blind op de gevolgen omdat de oorzaak te donker is?

Ik schrijf veel over eigen verantwoordelijkheid op grensoverschrijding, omdat we in mijn ogen veel te dol zijn op bestrijding van gevolgen.

Maar misschien sla ik een stap over en ga ik eraan voorbij aan dat oorzaken in het licht moeten. Want hoe moeilijk is het om verantwoordelijkheid te nemen voor de gevolgen, als je niet eens weet waar het uit opdoemd.

Iedereen is een misbruiker

Veel zichtbare grensoverschrijding is slechts de bovenlaag, misschien wel het masker, voor iets wat veel dieper ligt: grensoverschrijding als gevolg van de schade van seksueel misbruik in de kindertijd.

Eenmaal volwassen ontmoeten mijn collega’s en ik deze mensen dagelijks in onze praktijk:

Misbruikt door buurman

Misbruikt door buurvouw

Misbruikt door oom

Misbruikt door tante

Misbruikt door juf

Misbruikt door meester

Misbruikt door schoolarts

Misbruikt door vader

Misbruikt door moeder

Misbruikt door oppas

Misbruikt door coach

Misbruikt door dominee

Misbruikt door vertrouwenspersoon

Misbruikt door hulpverlener

Misbruikt door arts

Misbruikt door huisvriend(in)

Misbruik door neef

Misbruikt door nicht

Misbruikt door broer

Misbruikt door zus

De lijst is oneindig. Te bedenken dat de lijst dubbel zo lang is als ik opsom hoeveel kinderen die zelf misbruikt worden, daarom hun leeftijdsgenootjes gaan misbruiken. En wie als kind in het misbruik gedwongen wordt een ander kind te misbruiken. Of welke kinderen onderdeel zijn van georganiseerd misbruik.

En wat dacht je van de ouder die het eigen misbruik niet heeft kunnen verwerken, daarmee misbruik-schade al doorgeeft voordat kind-lief überhaupt op de de wereld is gekomen.

Smoren is misbruik

Of de smorende parentificerende ouder die de eigen kroost nodig heeft. En daarmee niet alleen de ontwikkeling van grenzen en intimiteit stagneert, maar ook een ongewenste plek inneemt in de seksuele ontwikkeling van het eigen kind.

‘Smoren is misbruik,’ zei een haptonoom mij ooit. Ze had gelijk. Nu heb ik een praktijk vol mensen met intimiteitsproblemen als gevolg van smorende ouders. Naast een duidelijke seksueel misbruik ervaring, is dat een grote groep seksueel bezette mensen in mijn praktijk.

Beseffen mensen zich eigenlijk wel hoeveel familieleden, vrienden, collega’s, buren, studiegenoten, leraren, muzikanten, schrijvers, BN-ers, beleidsmakers, coaches, zorgverleners, artsen, gezagvoerders, politici die momenteel in het licht van grensoverschrijding gezet worden, een product zijn van direct of indirect seksueel misbruik?

Opgroeien in een bedding van misbruik

Dat we allen opgroeien, verbinden, spelen, leren en ontwikkelen in een bedding van misbruik… het is bijna niet uit te leggen wat dit impliceert. Maar eigenlijk weet iedereen het, want we leven het allemaal. Iedere dag. Met elkaar.

Die misbruiker is niet dat verstopte vieze oude mannetje in een achterkamertje. Of die BN-er op je schermpje? Die misbruiker is jouw directe naaste, waarvan je leert, tegen wie je opkijkt, waarmee je lacht, eet, drinkt, date, kletst, speelt, werkt, vrijt en trouwt.

Zolang je jouw ogen richt op al die schreeuwende grensoverschrijding buiten jezelf, ga je voorbij aan de oorzaak wat iedere dag vlak voor je neus plaatsvindt. Vaak slechts een spiegelbeeld dichtbij.

Dirk de Wachter gebruikte ooit de term borderline samenleving, ik zie meer een BDSM samenleving. Waar we een dans in macht, onmacht, sadisme en masochisme, als preferente levensstijl lijken te kiezen.

Hebben we graag een liefdesrelatie met pijn? Zijn macht en onmacht brandstoffen? Of is sublimering de grootste leugen van de mensheid?

Een vileine dans

Waarom misbruiken we elkaar toch op grote schaal? Het simpele antwoord: omdat het kan! Het minder simpele antwoord: slachtoffers houden zichzelf slachtoffer, worden opnieuw slachtoffer, worden daders, maken daders en zijn slachtoffer van hun eigen actief slachtofferschap. Daders maken slachtoffers, maken daders, houden zichzelf dader en worden slachtoffer van hun eigen daden.

We hebben onder ogen te komen dat we allemaal onderdeel zijn van dit gespeelde spel. Of het nu in een hoofd of bijrol is. Slachtoffers en daders, ze lijken verschillend maar het is slechts de andere kant van dezelfde medaille in onszelf: getuige zucht. Een vileine dans tussen slachtoffers, daders en getuigen. Waarin we in actief slachtofferschap én daden een getuige zoeken die we als kind – in ons directe of indirecte misbruik – ten diepste ontbeerde.

Wil je meer weten over de schade, gevolgen en herstel van seksueel misbruik? Lees wat blogs of vraag mijn gratis e-book aan.

Je kunt je ook aanmelden voor DE RODE LOPER. Hét event over de seksuele schade na seksueel misbruik.

Of kom eens langs voor een vrijblijvende kennismaking of sessie.

Evi ♥️