Over bespreekbaarheid
Bescherming tegen datgene wat we ten diepste verlangen
Bespreekbaarheid gaat over gesproken taal, over lichaamstaal en in hoeverre deze overeenkomen met elkaar. Men reageert namelijk niet op wat je zegt, maar op wat je werkelijk bedoeld.
Er zijn veel gevoelens, gedachten en overtuigingen die in de weg staat om te uiten wat er werkelijk in ons omgaat. Dit is het mechanisme wat aanpast en ons ‘ongewenste’ deel in de schaduw houdt. Het deel dat er wel mag zijn wordt dan het masker dat het verborgen deel maskeert.
Omdat we met deze aanpassing een wezenlijk deel van onszelf weghouden, ontstaat er een gevoel van isolatie. Vaak belemmeren we verbinding terwijl we dit niet echt willen. Kortom: we beschermen we ons tegen datgene wat we ten diepste verlangen.
Waarom doen we dit?
Als mens heb je de ander nodig en tegelijkertijd kun je bang zijn van de ander. Dit begint al vroeg. Als kind heb je namelijk het gevoel nodig kwetsbaar te kunnen zijn, de ander te kunnen vertrouwen en erbij te horen. Tegelijk groei je op met pijn, grensoverschrijding, teleurstelling of afwijzing en leer je jezelf beschermen om de kans voor herhaling te voorkomen.
Opgroeien met pijn, grensoverschrijding, teleurstelling of afwijzing hoort bij het leven en onze unieke groei. Ook is het een drijfveer van ambities en een voedingsbodem van talenten. Maar als je jezelf in het heden nog steeds beschermt tegen herhaling van het verleden, raak je ongewild verwijdert van jezelf en de ander.
Meer uitkomen voor jezelf, is minder opkomen voor jezelf.
Bespreekbaarheid begint met een goed gesprek met jezelf en opnieuw luisteren naar jouw innerlijke stemmen en je lichaam. In subtiele signalen kun je antwoorden vinden op steeds terugkerende vragen. Het is jezelf niet langer voor de gek houden en de verantwoordelijkheid nemen om jouw denken, voelen en handelen op één lijn te krijgen. Kortom; niet eerlijk doen, maar eerlijk zijn.
Wat niet betekent dat je vrij bent van ongemak alvorens je deelt. Bespreekbaarheid is delen mét alle ongemakken en daar zelf zorg voor dragen. Wanneer je leert uitkomen voor jezelf, hoef je minder op te komen voor jezelf. Wat niet alleen een enorme bevrijding is voor jou, ook een verademing in de ontmoeting met anderen.
De ruimte achter gedrag
Congruent communiceren is niet alleen liefdevol, ook heel waardevol. Voor zowel jezelf als anderen, in alle soorten relaties: Partnerrelaties, vriendschapsrelaties, maar ook binnen werkrelaties of in een begeleidingssetting.
De ruimte achter jouw gedrag ontdekken?
- Bescherm jij jezelf nog steeds tegen herhaling van oude pijn?
- Maak jij de ander verantwoordelijk voor jouw onvervulling?
- Komt wat je voelt overeen met wat je doet?
- Komt wat je verbaal vertelt overeen met wat je non-verbaal zegt?
- En hoe bewust ben jij jezelf van eventuele discrepantie?
- Wil jij jouw eigen bespreekbaarheid bevorderen?
- En de ruimte achter jouw gedrag ontdekken?
- Wil jij jezelf veilig voelen bij jezelf?
- En innerlijke vrij zijn in het tonen van jezelf?
- Wil jij verbinding met een ander met behoudt van jouw eigen plek?
Bekijk op mijn website wat ik voor je kan betekenen of neem direct contact op voor een vrijblijvend gesprek.
''If you don't heal what hurt you, you will bleed on people who did not wound you.'' - Stephi Wagner