Evi over bespreekbaarheid

Het vermijden van conflict

Op de bespreekbaarheid waar ik toe uitnodig ligt veelal een taboe. Een taboe is iets dat wordt beschouwd als ongepast om te gebruiken, te doen of over te spreken. Het wordt zelfs gedefinieerd als heilig verbod of spreekverbod. Of wat we moeten mijden en niet aangeraakt mag worden. Eén van de functies van een taboe is het vermijden van een conflict.

Bespreken wat er werkelijk in je omgaat brengt vaak schaamte met zich mee. Alleen is schaamte het mechanisme wat aanpast en daarmee jouw ongewenste deel in de schaduw houdt. Dit is een gevecht in jezelf waardoor eerlijk zijn en echt verbinden met de ander moeilijk wordt. Omdat je hiermee een wezenlijk deel van jezelf weghoudt ontstaat er een gevoel van isolatie en het deel dat er wel mag zijn wordt het masker dat nare gevoelens maskeert.

De dans van toenadering en afstand

Als mens heb je de ander nodig en tegelijkertijd kun je bang zijn van de ander. Dit begint al vroeg. Als kind heb je namelijk het gevoel nodig kwetsbaar te kunnen zijn, de ander te kunnen vertrouwen en erbij te horen. Tegelijk groei je op met pijn, teleurstelling of afwijzing en leer je jezelf beschermen om de kans voor herhaling te voorkomen.

Iedereen groeit op met pijn, teleurstelling of afwijzing. Dit hoort bij het leven en jouw unieke groei. Ook is het een drijfveer van ambities en een voedingsbodem van talenten. Maar door jezelf in het heden te beschermen tegen herhaling van het verleden, raak je verwijdert van zowel jezelf als de ander.

Bespreekbaarheid gaat dan ook niet alleen over gesproken taal, ook over lichaamstaal en in hoeverre deze overeenkomen met elkaar. In gesproken taal kun je jezelf deels verstoppen, maar in jouw unieke lichaamstaal liggen jouw diepere beweegredenen verscholen. 

Deze dieper liggende beweegredenen liggen soms zo diep verscholen dat je er zelf niet meer bij kunt. Maar alles, ook je schaduw, doet mee in de interactie met anderen. En zo ontstaat er in contacten een continue dans van toenadering en afstand. 

Op de grens ervaren we intimiteit

Het gekozen gedrag in deze dans is de uitingsvorm van (vaak onbewuste) behoeften en angsten. Veelal spreken we over elkaars gedrag, maar echte bespreekbaarheid gaat over wat zich in de ruimte achter het gedrag bevindt.

Komt wat je voelt overeen met wat je doet en wat je zegt overeen met wat je uitstraalt? En hoe bewust ben jij jezelf van eventuele discrepantie? Besef dat men niet reageert op wat je zegt maar op wat je werkelijk bedoeld.

Bespreekbaarheid wordt dan ook pas uitdagend wanneer het spannend wordt. Wanneer je deze behoeften en angsten nadert, nader je namelijk persoonlijke grenzen. Schaamte of schaamteloosheid (het overschreeuwen van schaamte) zal dan de kop opsteken. En ingesleten patronen vanuit bescherming voorrang krijgen.

Aanraking op de grens is niet altijd fijn. Het kan kwetsbaar aanvoelen; angst of weerstand oproepen; het kan schuren; en je kunt er van weg willen. Maar slechts op de grens ervaren we intimiteit. Aanraking van grenzen is niet hetzelfde als grensoverschrijding. In contact staan met jouw grenzen, juist wanneer je erop aangeraakt wordt, kan overschrijding wel voorkomen.

Niet eerlijk doen, maar eerlijk zijn

Bespreekbaarheid met de ander begint met de weg terug bewandelen naar jezelf. Het is een gesprek met jezelf en opnieuw leren luisteren naar jouw innerlijke stemmen, inclusief die van je lichaam. In subtiele signalen kun je antwoorden vinden op steeds terugkerende vragen. Wanneer je leert luisteren naar jouw fluisterende stemmen, zal jouw gevoelswereld én lichaam niet meer hoeven te schreeuwen.

Congruent communiceren over jezelf vanuit je diepste beweegredenen is niet alleen liefdevol, ook heel waardevol. Voor zowel jezelf als anderen en in alle soorten relaties; partner en vriendschapsrelaties, maar ook binnen relaties in een werk of begeleidingssetting.

Echte bespreekbaarheid is jezelf dus niet langer voor de gek houden en de verantwoordelijkheid nemen om jouw denken, voelen en handelen op één lijn te krijgen. Kortom; niet eerlijk doen, maar eerlijk zijn.

Jouw binnenwereld als barometer

Om eerlijk te kunnen zijn is zelfvertrouwen nodig. Als er zelfvertrouwen is, is er geen twijfel. Wat je liever niet vertelt en de daarbij opkomende gevoelens, zou je kunnen hanteren als barometer. Een check voor je eigen innerlijke balans en vrijheid. Door stilte kan schaamte groeien, maar schaamte belemmert te allen tijde persoonlijke groei.

Wanneer je jezelf niet meer hoeft te beschermen tegen oude pijn en onvervulllingen niet meer bij anderen hoeft te vervullen, kun je jezelf helen en vervullen. En wanneer je de veiligheid in jezelf kan vinden om uit te komen voor wie je ten diepste bent, zal je weer thuiskomen bij jezelf. Wat uiteindelijk een bevrijding is voor jezelf en een genot voor de ander om jou te ontmoeten.

Wil jij jouw eigen bespreekbaarheid of die van een specifiek thema bevorderen? Bekijk wat ik voor je kan doen. Misschien wil je ontdekken wat mijn persoonlijke beweegredenen zijn achter Evi maakt alles bespreekbaar. Of lees wat anderen over mij te vertellen hebben. Ook kun je contact opnemen voor een vrijblijvend gesprek.

If you don't heal what hurt you, you will bleed on people who did not wound you - Stephi Wagner