Over Evi

Voor even het gelukkigste meisje op aarde

Jurken en rokken geven mij een vrij gevoel. Of ik er nu zelf in rondfladder of er een andere vrouw in zie paraderen; ik geloof dat wanneer ieder huishouden een hangmat heeft, dit de kans op wereldvrede vergroot; reizen doe ik graag, maar thuiskomen nog liever; het allerliefst loop ik op blote voeten, als het even kan ook in trainingen die ik verzorg; en wanneer ik zonnestralen op mijn huid voel, voel ik mij voor even het gelukkigste meisje op aarde

Een mini glimp van wat mij beroert, maar Evi maakt alles bespreekbaar is hier natuurlijk niet uit geboren.

Mijn innerlijke gids raakte de weg kwijt

In de omgeving waar ik opgroeide ervaarde ik als kind onvoorspelbaarheid en grensoverschrijding. Ik zag dat mensen niet echt vertelden wat ze dachten, voelden of werkelijk bedoelden. Soms met doelbewuste intenties, vaak waren zij zichzelf daar niet van bewust. 

Zoals jonge kinderen doen, twijfelde ik op dat moment niet aan de incongruentie van de ander, maar aan de juistheid van mijn eigen gedachten en gevoelens. Mijn ontwikkeling verstoorde op verschillende vlakken en mijn innerlijke gids raakte al vroeg de weg kwijt. Ik stapte de wereld in zonder dat ik leerde op mijzelf of op anderen te vertrouwen. Dit maakte zowel mijn eigen binnenwereld als de wereld om mij heen onveilig.

Het heden beoordelen door de bril van het verleden

Mijn eerste levensboodschappen waren hardnekkig en nam ik mijn verdere leven met mij mee in ieder contact. Onbewust had ik een zeer sterke incongruentie-radar ontwikkeld, maar daarmee beoordeelde ik situaties en mensen in het heden door de bril van mijn verleden. 

Een lange weg volgde om mijzelf bewust te worden van mijn denken, voelen en handelen, wat werd ingegeven door deze bril. En wat bleek; ikzelf werd, hoezeer ik mij er ook tegen afzette, ook incongruent voor anderen. Het was eerst nodig mijn eigen model van de wereld in twijfel te durven trekken, om uiteindelijk het vertrouwen in mezelf en mijn medemens te herstellen. 

Ikzelf als constante factor in mijn eigen toneelstuk

In het verloop van mijn leven en binnen mijn werk met mensen, kwam ik erachter dat ik niet zo uitzonderlijk was. Niemand is gevrijwaard van incongruentie. Regelmatig komt gedrag niet overeen met wat men denkt en voelt. En net als bij mij, wordt dit veelal ingegeven door kleuringen vanuit verleden.

Zelden spreekt men over wat hun diepste beweegredenen aanraakt. Soms zit dit zo diep verstopt, dat men er zelf niet meer bij kan. Toch doet het mee in de interactie met anderen. Men kan iets bespreken zonder te beseffen dat het over iets anders gaat. Hierdoor kunnen situaties in het leven zich keer op keer blijven herhalen, zonder dat men doorheeft waarom.

Zoekend naar vervulling reisde ik de wereld over en ontmoette ik keer op keer zoekende medereizigers, niet wetend dat ik op zoek was naar mezelf. Hoewel het decor veranderde, nam ik mezelf overal mee naartoe. De spelers wisselden, maar ikzelf was de enige constante factor in mijn eigen gecreëerde toneelstuk wat uiteindelijk een gevangenis werd.

De ouder worden voor het kind wat ik ooit was

Onbewust zocht ik mijn ouders in partners, vrienden en collega’s. De verwijdering van mezelf leefde ik daarmee onbedoeld uit bij anderen. Het was slechts een gemaskeerde poging mijn onvervullingen en pijn uit het verleden te vervullen en helen in het heden. Tevergeefs!

Ik ontdekte en ontdek nog steeds, welke lichamelijke signalen, gevoelens en gedachtes projecties van mijn verleden zijn. Mijn fluisterende stemmen, ook die van mijn lichaam zijn signalen en laten mij begrijpen waar mijn denken, voelen en handelen in de oppervlakte werkelijk over gaat.

In al mijn relaties, maar voornamelijk die met mijzelf, leerde ik communiceren over mijn diepste beweegredenen. Het was aan mijzelf de ouder te worden voor het kind wat ik ooit was, hiermee mezelf op te schonen en de systemische keten te doorbreken.

Bespreekbaarheid om jezelf vrij te voelen 

Dit maakt voor mij bespreekbaarheid geen doel op zich, maar een middel om jezelf veilig te voelen bij jezelf; te kunnen verbinden met anderen en innerlijke vrij te zijn in het tonen van jezelf. Kortom, dat jij weer gewoon jij kan zijn.

Wil jij jouw eigen bespreekbaarheid of die van een specifiek thema bevorderen? Bekijk wat ik voor je kan doen. Of ontdek meer over bespreekbaarheid. Wil je meer over mijn achtergrond weten, bekijk dan mijn CV en lees meer over ervaringsdeskundigheid Je kunt ook contact opnemen voor een vrijblijvend gesprek.

Connecting with yourself and knowing yourself is a monumental and life changing event - Bryant McGill