Seksueel misbruik besmette mijn kinderwens

Boosheid voelen of lachen terwijl je angstig bent; verdriet of schuld voelen terwijl je boos bent; huilen of je schamen terwijl je blij bent. Als mens zijn we in staat met andere gevoelens contact te maken dan wat we werkelijk voelen. ‘Vertrouw niet op je gevoel,’ zeg ik wel eens. Men kijkt mij dan aan alsof ik gezegd heb dat de kleur van hun ogen anders is dan ze al die tijd dachten.

Ikzelf voelde altijd boosheid als ik verdrietig of angstig was. Boosheid was voor mij dé emotie waarmee ik ‘gemakkelijk’ contact kon maken. Het kostte mij jaren de subtiliteiten van mijn binnenwereld te leren kennen, om te onderscheiden wanneer ik echt boos was en wanneer ik met boosheid dieperliggend verdriet of angst wegmaakte.

Het schadeveld na seksueel misbruik

Van weerstand en boosheid reisde ik af naar ongeloof en het besef dat mijn eigen binnenwereld in staat was mij voor de gek te houden. Inmiddels hoor ik mijn stemmen minder schreeuwen maar steeds vaker uitnodigend fluisteren voor een goed gesprek, alvorens ik het model van mijn eigen binnenwereld klakkeloos voor waar aanneem.

Nu hoor ik je denken: Wat heeft dit in godsnaam met kinderloosheid te maken? Voor mij -en meerderen met mij- alles. Jarenlang was ik gewenst kinderloos. Dacht ik. Plots wist ik het niet meer. Niet omdat mijn leeftijd mij aan het inhalen was en spijt tot me kwam, maar omdat het schadeveld na seksueel misbruik zich steeds duidelijker aan me toonde.

Eerder schreef ik al dat ik dacht dat ik kinderen kon beschadigen als ik met ze praatte. En hoe dat eigenlijk alles vertelde over mijn eigen beschadiging. Mijn kinderloosheid en moeite met kinderen is één van de velen brokstukken in dit schadeveld. Niet bij mijn kinderwens en moedergevoelens komen -terwijl ze er wel zijn- is voor velen onbegrijpelijk. Voor mij de harde realiteit.

Te leuk om je niet voort te planten

Sinds een paar jaar kan ik soms -voor heel eventjes- voelen dat ik moeder had willen worden. Maar net zo snel als ze komt, is ze ook weer weg. Alsof het niet kan, mag, te groot, te eng is en te gevaarlijk is, maakt mijn systeem alles weg wat op een kinderwens lijkt. Dan nemen walging, weerstand, onverschilligheid of angst zorgvuldig haar plaats in. Ik leerde dat zowel aantrekking als afstoting mij iets vertellen over mijn eigen onafgemaakte verhaal. Een leerzaam gegeven, niet minder pijnlijk en ingewikkeld. Seksueel misbruik besmette mijn kinderwens, maar eigenlijk ieder contact met kinderen.

Ik voel me wel eens eenzaam zonder vader- en moederhechting. Wetende dat ik ook deze hechting niet zal kennen, zou mij bijna van mijn bestaansrecht af doen laten vallen. Dit heeft het ook lang gedaan. Gelukkig heb ik inmiddels voldoende ik-sterkte opgebouwd om mezelf -zonder ouders en kinderen- te kunnen dragen.

Ooit zei iemand me: ‘Evi je wil toch wel kinderen? Je bent veel te leuk om je niet voort te planten.’ Een lief bedoelde uitspraak waar ik niks mee kon, maar altijd nog beter dan: ‘Met jouw achtergrond neem je toch geen kinderen!?’ Geloof me, ik heb alles al gehoord.

Verlangen naar verlangen

Misschien ben ik niet te leuk om me niet voort te planten, misschien ben ik te leuk om me wel voort te planten. Mijn naam stamt af van Eva en betekent niet voor niets ‘moeder van de levenden.’ Misschien ben ik niet voorbestemd om biologisch moeder te worden en mag ik al die ‘moederkwaliteiten’ inzetten voor een groter goed dan een paar kinderen.

Blij dat ik in staat ben groot te kijken, maar nog meer met de wijsheid mezelf stil te zetten wanneer ik mezelf voor de gek hou. Wetend dat ik vrouw en mens ben en dit mooie -maar geruststellende en sussende- gedachten zijn wanneer het even te pijn doet.

Ik wens mijzelf geen kind, ik wens mijzelf verlangen naar een kind en de rouw die daarbij komt kijken. Kun je missen wat je niet hebt? Die vraag heb ik mij jarenlang gesteld t.o.v. een thuis en ouders. Het antwoord is Ja. En hier lijkt dat hetzelfde te zijn. Kun je missen wat je niet voelt? De gevoelens t.o.v. van kinderen en kinderloosheid zijn misschien bij iedereen anders: gemis, verdriet, verlangen, walging, onverschilligheid. Maar voor iedereen geldt, of het nu een thuis, een ouder, een kind of een wens is: niets is zo aanwezig als iets dat er niet is.

Foto: Evi

Zelfontwikkeling na seksueel misbruik

Voor mensen die hun eigen schadeveld na seksueel misbruik willen ontrafelen en leren begrijpen, heb ik meerdaagse 1 op 1 coaching ontwikkeld van minimaal 4 dagen en 3 nachten in Nederland of daarbuiten. Wil je meer weten over bestemming onbekend? Download de digitale flyer of neem contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek.

Interesse in meer diepgaande kennis over de gevolgen van seksueel misbruik? Kom naar DE RODE LOPER…

Samen met Mascha van Reenen organiseer ik het event DE RODE LOPER. Hét event over de seksuele schade na seksueel misbruik. Dit event is voor iedereen die direct of indirect met seksueel misbruik te maken heeft (gehad). Voor hulpverleners en coaches is deze dag een must. De try-out in dit najaar is al vol geboekt, maar meld je vooral aan via onderstaande website voor ons volgende event in 2023.

https://derodeloper.info/

 

 

Sorry dat ik besta

‘Evi, als je zo doorgaat kom je nog eens in een gesticht.’ Ze kreeg gelijk. Tot het moment dat ik er i.p.v. omheen, doorheen ging.