Evi spreekt

Zwijgen is zilver, spreken is goud

Spreken is zilver, zwijgen is goud; een oud Nederlands gezegde met de betekenis dat het soms goed is om ergens niet over te praten, om de dingen voor jezelf te houden. Niet iedereen heeft altijd de behoefte of de ruimte om te luisteren naar wat je zegt, en zeker niet op bepaalde momenten.

Zwijgen kan positief zijn, wanneer je aan het luisteren bent naar de andere persoon om zijn perspectief in je op te nemen. Ook kan zwijgen over dingen die je zijn toevertrouwd je betrouwbaar maken. Maar zwijgen kan ook worden geïnterpreteerd als afwijzend, desinteresse of een gebrek aan betrokkenheid.

Alhoewel ik geloof in de waarde van stiltes -gemakkelijk of ongemakkelijk vertellen meer dan een gesprek ooit zou kunnen. Voor mij persoonlijk luidt het gezegde toch; zwijgen is zilver, spreken is goud.

Keelblokkade

Wanneer niet spreken een keuze is, zijn stiltes goud waard. Maar vaak is niet spreken geen keuze. Net als ik, leren veel mensen al op jonge leeftijd dat het goed is om ergens niet over te praten. Niet over gevoelens, maar zeker niet over wat er zich achter de gesloten huisdeuren en gezinsmaskers afspeelt.

Spreken zoals ik nu doe, was niet altijd zo vanzelfsprekend voor me. Integendeel. Het heeft dan ook lang geduurd om mij bewust te worden van mijn keelblokkade. Een psychisch emotionele blokkade met fysieke uitwerkingen.

Als kind was ik bang om mezelf uit te spreken, met stotteren tot gevolg. Stotteren doe ik bijna niet meer, spannend vind ik spreken nog steeds. Toch weerhoudt deze spanning mij er niet meer van mezelf te uiten over wat mij echt bezig houdt en te tonen hoe ik mij verhoud tot wat mij bezig houdt.

Bang durven zijn terwijl ik spreek

Wanneer ik word gevraagd voor een lezing, word ik vaak gevraagd om mensen te inspireren met levensthema’s die ik altijd koppel aan persoonlijke ervaringen. Wat ik ontzettend spannend vind, want ik spreek met alles wat ik in dat moment bij me draag. 

Evi maakt alles bespreekbaar is dan ook niet geboren toen ik mijn angsten overwon tot spreken, maar toen ik bang durfde te zijn terwijl ik sprak.

Nieuwsgierig geworden? Beluister mijn lezingen en vlogs of lees ook mijn blogs.

Speak the truth even if your voice shakes - Maggie Kuhn