Evi schrijft

Net als van je ‘af praten’

Alhoewel ik soms pretendeer dat alles gezegd kan worden, is dat natuurlijk niet zo. Daarin geeft schrijven een oplossing. Net als dansen, tekenen, zingen, muziek maken of schilderen, is schrijven haar eigen unieke expressievorm.

Je kunt schrijven om je gevoelens te verkennen. Schrijven helpt ook ervaringen van het leven te verwerken. Door het benoemen van emoties en ordenen van ervaringen worden hersenfuncties geactiveerd die een stabiliserende werking hebben op je geest. Dus net als iets van je ‘af praten’.

Goed voor de ziel

Schrijven is helend. Niemand kan jouw woorden op papier zetten, niemand kan weten wat jij voelt, denkt, ziet, verafschuwt, mooi vindt en naar verlangd. Schrijven is verwerking van de hoeveelheid indrukken en ervaringen die we als mens kunnen opdoen en ons uitnodigt om te onderzoeken. Je ziet iets, schrijft wat je eerder nog niet zag en voordat je het weet geeft je pen je inzicht in gebeurtenissen. 

Men spreekt wel eens over schrijven als ‘zo intens, dat de spraak van de geest loskomt’. Ik ben het met deze uitspraak eens. We zouden niet alleen moeten schrijven omdat we het kunnen, maar omdat het goed is voor de ziel.

Menselijke behoefte tot zelfexpressie

Zelf schrijf ik al vanaf dat ik een pen kan vastpakken. Het is misschien wel geboren uit mijn angst voor spreken, maar komt voornamelijk voort uit mijn menselijke behoefte tot zelfexpressie en creëren. Krabbeltjes werden gedichtjes, gedichtjes werden verhalen en verhalen werden blogs. Inmiddels werk ik al een tijd toe naar mijn eerste boek en ik hoop er velen te mogen schrijven.

Voor mij is schrijven een manier om met mezelf in gesprek te gaan en te vertellen zonder te worden onderbroken. Soms laat ik mij al schrijvend leiden door mijn gevoel, en kijk ik waar ik beland. Waar ik met spreken kan delen en verbinden met de ander, kan ik met schrijven delen en verbinden met mezelf. 

Maak VOUTEN

De kunst bij schrijven is om zoveel mogelijk de linkerhersenhelft uit te zetten. Die kant bemoeit zich met de grammatica, de regeltjes van de taal. Terwijl in je rechterhersenhelft je creativiteit, emoties en taal verscholen ligt. Schrijven met je pen levert extra rechterhersenhelft activiteit op. Dus pak je pen en maak VOUTEN!

Dit was een kort pleidooi voor schrijven. Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn schrijven? Lees mijn blogs. Je kunt mij ook beluisteren bij mijn lezingen en vlogs.

Leven is de brontaal van de schrijver - Camille Laurens