DE RODE LOPER

Hét event over de seksuele schade na seksueel misbruik.

Dit event is een unieke ervaring voor iedereen die direct of indirect met seksueel misbruik te maken heeft (gehad). Voor hulpverleners en coaches is het onmisbare kennis. Naast het delen van onze ervaringen en diepgaande kennis over de seksuele schade, nemen wij jou op deze dag mee in een beleving. Een beleving die raakt, schuurt, confronteert, afstoot én aantrekt. Wij geven jou een kijkje in een wereld die je misschien niet wil zien, maar die wel onder ogen gekomen moet worden.

Waarom DE RODE LOPER?

Na seksueel misbruik kun je onbewust een rode loper uitleggen. De rode loper zorgt ervoor dat je weer opnieuw in misbruiksituaties terechtkomt. Wanneer je seksueel misbruik meemaakt, wordt namelijk jouw ‘nee’ geroofd. Vanaf dat moment heb je deze niet meer in eigen beheer.

Zie het als een huis. Zonder dat je het door hebt, betreden mensen jouw huis. Niet omdat je zelf de deur openzet voor de ander, maar omdat de deur ooit is opengebroken en nog niet is gerepareerd. Sterker nog: bij het openbreken van de deur wordt er een rode loper uitgerold die de ander uitnodigt om misbruik te herhalen.

Als jouw ‘nee’ ontnomen is, kan je op slot gaan. Maar jouw ‘ja’ kan ook grenzeloos worden. In deze grenzeloosheid ben je eigenlijk op zoek naar jouw ‘nee.’ Macht- en onmachtrelaties liggen op de loer, omdat je jouw ‘nee’ bij de ander neerlegt. Verborgen onder de herhalende patronen die voortkomen uit de rode loper, ligt de diepe wens om gezien te worden. Oftewel een getuige te hebben van de pijn en van het ontberen van iemand die er tijdens het misbruik niet was.

Seksuele schade

Veel mannen en vrouwen krijgen te maken met seksueel misbruik. Bij mannen ligt er een groot taboe op het uitkomen voor hun ervaringen met seksueel misbruik. Bij vrouwen ligt het taboe, anders dan bij veel mannen, specifiek op het seksuele gedrag dat voort kan komen uit de seksuele schade na seksueel misbruik. Voor beiden kan de seksuele schade een levenslange worsteling en zoektocht zijn.

Iedereen kent waarschijnlijk wel een man of een vrouw die met seksueel misbruik te maken heeft gehad. Maar wanneer je vraagt wat de seksuele schade na seksueel misbruik is, hebben weinig mensen een antwoord. Toch krijgen veel mensen direct of indirect te maken met deze schade van een ander, wat – zonder dat beiden het doorhebben – tussen hen in staat.

Gemiste kennis in de samenleving

Wij zijn Mascha en Evi, twee vrouwen die een lange tijd niet door hadden dat ons seksuele gedrag voortkwam uit de schade na seksueel misbruik. Nooit werd ons gedrag gezien voor wat het werkelijk was: de zoektocht naar onszelf. Zelf zagen wij het ook niet, want contact maken met seksueel misbruik en de (seksuele) schade doet pijn. Dit kost tijd, de juiste mensen én kennis. Nadat deze mensen en kennis op ons pad kwamen, lukte het ons dit onder ogen te komen. Wij ontdekten dat niet alleen wij zelf, maar ook de hulpverlening én onze samenleving deze kennis missen.

Ben jij er klaar voor om samen met ons een kijkje te nemen?

Welkom bij DE RODE LOPER….

De try-out van op 12 januari 2023 is vol geboekt.
Aanmelden voor het volgende event kan hier.

Wij kijken naar je uit,

Mascha & Evi