Intimiteit en seksualiteit in begeleiding

Schaamte speelt een belangrijke rol

Er heerst een veronderstelling dat als iemand problemen op het gebied van intimiteit of seksualiteit ervaart, hij er zelf wel over begint. Het tegendeel is waar. De drempel om een intieme vraag te stellen, blijkt bijzonder hoog. Schaamte speelt hierbij een belangrijke rol.

Diezelfde schaamte is ook waar te nemen bij coaches en zorgverleners. Met handelingsverlegenheid, vermijding van signalen en soms grensoverschrijdende situaties tot gevolg.

Een vanzelfsprekend onderdeel in begeleiding

Ervan uitgaande dat seksuele en relationele vorming start bij de geboorte en een continu proces gedurende het gehele leven omvat, zouden mensen die ondersteuning krijgen in hun geestelijk of lichamelijk welzijn, ook ondersteuning moeten krijgen bij hun ontwikkeling in intimiteit en seksualiteit. Deze ontwikkelingstaak is namelijk niet los te zien van andere ontwikkelingstaken. Intimiteit en seksualiteit zijn immers contact- en omgangsvormen en hier onlosmakelijk mee verbonden.

Bespreekbaarheid van intimiteit en seksualiteit zou een vanzelfsprekend onderdeel van begeleiding van mensen moeten zijn.

Waarom zou het niet ongemakkelijk mogen zijn?

Als trainer hoor ik het vaak; ‘hoe maak ik intimiteit en seksualiteit bespreekbaar?’ En daar achteraan; ‘op die manier dat het niet ongemakkelijk voelt voor mij en de persoon die ik begeleid.’

Maar waarom zou bespreekbaarheid van intimiteit en seksualiteit niet ongemakkelijk mogen zijn?

Ongemak hoort bij intimiteit. En waar vertrouwelijke informatie wordt uitgewisseld is intimiteit een voorwaarde voor goed begeleidingscontact. Omdat je jezelf als mens in de rol van begeleider meeneemt, is het kunnen ervaren van intimiteit nog geen vanzelfsprekendheid. Het is aan jou als begeleider om ook daar aandacht aan te geven en je eigen mogelijkheden en grenzen daarin te (ver)kennen.

Praten is een intieme vorm van aanraken 

Omdat praten ook een intieme vorm van aanraken is, maakt dit jouw (on)bewust gekozen interacties minstens net zo belangrijk als de inhoudt van een gesprek.

Binnen deze cursus kun je als coach en zorgverlener in een veilige omgeving ontdekken welke invloed jouw persoonlijke achtergrond heeft op de bespreekbaarheid van intimiteit en seksualiteit; leer je hoe grenzen direct verbonden zijn met bespreekbaarheid, maar ook met intimiteit en seksualiteit; Krijg je inzicht in intimiteit en seksualiteit in een bredere context en leer je deze te verbinden met de zingeving of zinloosheid van ons bestaan als mens.

Deze cursus is verrijkend voor jou als mens én professional. Nieuwsgierig geworden? Download de digitale flyer of neem contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek.

Understand that sexuality is as wide as the sea - Derek Jarman