Relatie coaching

De eerste stap naar relatie coaching

Een mooie uitspraak vind ik; ‘je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.’ Voor relaties kan deze uitspraak ook opgaan; ‘Je hoeft geen slechte relatie te hebben om deze beter te maken.’ Toch zoekt men vaak pas hulp wanneer men zich een langere tijd niet meer goed voelt in de relatie.

Je wil niet slecht praten over de ander, misschien ben je bent opgevoed met het idee dat je jouw vuile was niet buiten hangt. Diverse overtuigen, trots, maar ook schaamtegevoelens kunnen belemmeren om hulp te vragen. Problemen en worstelingen zijn van iedereen, ook van iedere relatie. Toch is dit niet iets waar men snel voor uitkomt, de eerste stap naar relatie coaching is soms geen gemakkelijke. Het kan gevoeld worden als falen en dat het niet gelukt is om het zelf op te lossen.

Effectieve afhankelijkheid als kracht 

De gemiddelde opvatting over volwassenheid in onze cultuur, is dat rijpheid staat voor onafhankelijkheid en zelfstandigheid. Vanuit een andere bril bekeken is het een bron van kracht om je gedurende je leven tot anderen te wenden voor emotionele steun. Ook wel effectieve afhankelijkheid genoemd.

Hoewel het volstrekt ingaat tegen het credo van zelfstandigheid in onze cultuur, maar hoe meer we de ander onze hand kunnen toesteken, des te beter we ook op onszelf onafhankelijk kunnen zijn. 

Veilige hechting geeft niet alleen een kind een diep vertrouwen in het leven wat even belangrijk als eten en drinken. Ook volwassenen blijken net zoals kinderen behoefte te hebben aan emotionele nabijheid, verbinding, zekerheid en veiligheid, om de stormen in het leven te trotseren.

Patronen trekken aan en stoten af

Een partnerrelatie is bij uitstek een relatie waar je vanuit oude angsten, behoeften en patronen bij elkaar kunt komen, maar evengoed weer uit elkaar gedreven kan worden. Dit gebeurt veelal onbewust, omdat je jezelf als individu misschien ook nog niet bewust bent van je dieperliggende behoeften, angsten en persoonlijke patronen.

Relatie coaching bied ik samen met mijn partner Arie van Ingen (Zelf actief als coach met zijn eigen coachingsbedrijf de coachingsreis van je leven). Als stel ondersteunen wij stellen. Binnen deze begeleiding zijn verschillende varianten mogelijk. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat wij jullie eerst los van elkaar coachen om later weer samen te komen. Het traject wat we samen lopen is geheel afhankelijk van de behoefte en hulpvraag en te allen tijde maatwerk.

Leren dansen

Onze coaching is niet gericht op communicatieregels. Allereerst richten wij ons op het inzichtelijk krijgen van de relatie met jezelf en daarna met elkaar. Het gaat over het ontdekken wat jullie interactie patroon is wat jullie in de greep houdt. Wat je beide nodig hebt is de bereidheid om van elkaar en over jezelf te leren.

De essentie van bespreekbaarheid in relaties is onderzoeken wat de behoefte is die niet geuit kan worden maar wel gezien en gehoord wil worden. De interactie in relaties kun je zien als een dans van toenadering en afstand. Relatie coaching biedt de gelegenheid oude dansen te ontmaskeren en nieuwe dansen te leren.

Samen op reis 

Wij bieden relatie coaching aan voor iedereen die vastloopt in zijn relatie, maar ook voor mensen die zichzelf en hun relatie willen verdiepen. Een relatie is net een reis, met jezelf en elkaar. Onze coaching bieden wij in de vorm van sessies, maar ook behoort een relatiereis tot de mogelijkheden.

Binnen coaching bieden wij jullie de ruimte om in een veilige omgeving elkaar te verkennen en opnieuw te ontmoeten. Mochten jullie twijfelen of jullie vraag passend is binnen coaching, neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. 

All relationship is a reflection of your relationship with yourself - Deepak Chopra