Evi maakt alles bespreekbaar

Blogs

Een unieke expressievorm

Alhoewel ik soms pretendeer dat alles gezegd kan worden, is dat natuurlijk niet zo. Daarin geeft schrijven een oplossing. Net als dansen, tekenen, zingen, muziek maken of schilderen, is schrijven haar eigen unieke expressievorm.

Schrijven is ook helend. Niemand kan jouw woorden op papier zetten, niemand kan weten wat jij voelt, denkt, ziet, verafschuwt, mooi vindt en naar verlangd. Schrijven is verwerking van de hoeveelheid indrukken en ervaringen die we als mens kunnen opdoen en ons uitnodigt om te onderzoeken. Je ziet iets, schrijft wat je eerder nog niet zag en voordat je het weet geeft je pen je inzicht in gebeurtenissen. 

Schrijven voor de ziel

Je kunt schrijven om je gevoelens te verkennen. Schrijven helpt ook ervaringen van het leven te verwerken. Door het benoemen van emoties en ordenen van ervaringen worden hersenfuncties geactiveerd die een stabiliserende werking hebben op je geest. Het is net als van je ‘af praten.’ Men zegt wel eens: ‘Schrijven is zo intens, dat de spraak van de geest loskomt’. Ik ben het met deze uitspraak eens. We zouden niet alleen moeten schrijven omdat we het kunnen, maar omdat het goed is voor de ziel.

Schrijven is net uitademen

Voor mij is schrijven een manier om met mezelf in gesprek te gaan en te vertellen zonder te worden onderbroken. Waar ik met spreken kan delen en verbinden met de ander, kan ik met schrijven in de allereerste plaats delen en verbinden met mezelf. 

Schrijven doe ik zelf al vanaf dat ik een pen kan vastpakken. Misschien is dit talent wel geboren uit mijn angst voor spreken, maar nog meer uit mijn menselijke behoefte tot zelfexpressie en creëren. Waar lezen net inademen is, is schrijven net uitademen. Zo werden krabbeltjes gedichtjes, gedichtjes werden verhalen en verhalen werden blogs. Inmiddels werk ik al een tijd aan mijn eerste boek, in 2023 verwacht ik deze uit te brengen en ik hoop er nog velen te mogen schrijven.

Blogs

Op deze pagina verzamel ik mijn blogs. Wist je dat een blog van oorsprong eigenlijk gewoon een soort (online) dagboek is? De eerste bloggers waren mensen die met de buitenwereld deelden wat ze bezig hield of wat ze meemaakten. 

Misschien ben ik met mijn blogs wel een toevoeging in jouw leven; kan ik inspireren; beantwoord ik onbewust vragen; creëer ik nieuwe vragen; verbind ik op afstand; schijn ik licht op wat gezien mag worden; of benoem ik waar jij nog geen woorden voor hebt kunnen vinden.

PSX_20230920_192155

''The role of a writer is not to say what we can all say, but what we are unable te say.'' - Anais Nin